Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Futás csapatban vagy egyedül?

Mindenki máshogy szeret futni. Van, aki a zenére szedi a lábait és van, aki inkább csoportban hallgatja mások sztorijait sportolás közben. De mi az utóbbinak az előnye?

  1. Jobb teljesítmény

Ha egyedül vagy, maximum csak a zene tud téged motiválni. Azt viszont nem tudja mondani neked, hogy ne állj le, pár kilométer már csak és meg is vagyunk. Erre sokkal jobb egy partner, aki nem hagyja, hogy feladd a vége előtt.

  1. Barátság

Lefogadnom, hogy erre te is gondoltál. A futóklubok rengeteg új arcot hoznak a közeledbe, akikkel lehet, hogy nemcsak a futás, hanem egész más dolgok is közösek bennetek. Sőt, ki tudja? Lehet, hogy ott találod meg az igazit…

  1. Biztonság

Sajnos előfordult már az évek alatt, hogy megtámadtak futókat. Kívánom, hogy soha ne forduljon ilyen elő többet, de ha csoportban mész el futni, adsz egy plusz esélyt, hogy biztonságban edzhess. 

  1. Eszmecsere

Az a legjobb a futóklubokban, hogy tapasztalatokat szerezhetsz. Segítséget kérhetsz sporttal kapcsolatos kérdésekben. Hol találod a legjobb edzőt? Ki a legjobb sportmasszőr? Lehet, hogy találsz szuper tippeket a társaságban.

Miért jó még? Várom a válaszokat! :)

 

0 Tovább

Jövő szombaton Ring Run futóverseny, így tudsz gyorsulni a Hungaroring kihíváson

Közeledik a Ring Run futóverseny, ahol sokan meg szeretnék dönteni saját rekordjukat. Persze a jól tervezhető frissítőpontok és a verseny motiváló hangulata alapból sokat javíthat a befutóidőkön, de nem árt a futótechnikán is csiszolni július 20-ig.

Néhány tipp, hogyan tudjuk a lomha futást gyorsítani:

– Lépjünk rövidebbeket!
– Dőljünk rá felsőtesttel, de mellkasunkat húzzuk ki (ne púposkodjunk), és legyen mellkasi légzésünk is!
– Hátul figyeljünk az ellépés szögére, és lökjük magunkat inkább előre, mint fölfelé!
– A karmunkák elsősorban a súlypont mögött dolgozzon!
– A talpközépre lépjünk, kevésbé a sarokra!
– A résztávos edzések javítják a percenkénti lépésszámot.
– Fussunk nagyon enyhe lejtőn lendületesen, hogy megérezzük a gyorsabb mozgást.

 

0 Tovább

Tudd meg, hogy készen állsz-e egy versenyre

Ha a sportban komoly változásokat akarsz elérni, ki kell tűzni egy célt. Legyen az egy apró vagy akár egy nagyratörő álom, de látnod kell ezt magad előtt mindig, amikor felhúzod az edzőcipődet! Mielőtt pedig belevágnál egy versenybe, objektíven kell döntened, hogy készen állsz-e rá. Ezt a két dolgot pedig feltétlen tartsd a fejedben.

  1. Az egészséged

Az első és a legfontosabb az egészséged. Tisztában kell lenned vele, hogy nem akadályozza-e a teljesítményedet egy betegség. Semmi sem lényegesebb, mint az, hogy jól érezd magad. Ha épp a verseny előtt betegszel meg, inkább gyógyulj meg és utána a következő kihívást keresd!

  1. Megtetted már a távot

Vakon belevágni egy ismeretlen távba… merész. Lényeges, hogy legalább egyszer megtetted már azt a távolságot, amit most egy éremért csinálsz végig. Így biztos, hogy nem fog érni téged meglepetés a végén.

Nagyon sokan egyből szeretnének mindent. 1 hét alatt kockahas, 2 hét alatt -20 kiló és így tovább. Sajnos ez nem így működik. Ha így lenne, már mindenki szupermodell és profi sportoló lenne, de mint a legtöbb dologban, itt is küzdeni kell, hogy a végén még büszkébben nézz magara és a teljesítményedre.

Azok, akik most kezdenek el futni és már látják maguk előtt a célt, akár egy 4km-es távot, fontos, hogy legalább 8 hetet adjanak maguknak a felkészülésre. Nemcsak a testi, hanem a lelki felkészülés is szükséges ebben az esetben. Nem futhatsz úgy, hogy nem vagy tisztában, mi vár rád, mit érzel majd a végén és milyen állapottal viseled. Ne görcsölj rá, ne akarj egyből a legjobb lenni! Tudd, hogy mire vagy képes!

 

0 Tovább

Így lesz a legeredményesebb a futás

Tudtad, hogy ha bemelegítesz rendesen és lassan kezded a futást, hagysz időt a szervezetednek, hogy beindítsa az „üzemanyag-ellátást”? Tudtad, hogy a tízedik percben már erősebbnek érezheted magad, mint a futás előtt? Tudtad, hogy hogyan és hány percet kell futnod, hogy a szervezeted a zsírtartalékokhoz nyúljon? Íme, a futás csodálatos folyamata szakmai szemmel, az 51-szeres IRONMAN Kropkó Pétertől!

Az első néhány másodpercben

Az izomzat elkezdi használni az ATP energiával teli molekulát (adenozin trifoszfát). Az ATP átalakul egy másik magas energiatartalmú molekulává, ADP-vé (adenozin difoszfát). Az izomcellák fantasztikus teljesítményt adnak le, de nemcsak az erőkifejtésben, hanem az újrahasznosításban is, hiszen a bevitt energiával az ADP átalakul újra ATP-vé, minél lassabb munkát végzünk – az aerob zóna a legjobb –, annál többször alakul vissza. A szervezet bemelegítéséhez egyébként is ilyen jellegű munka kell, de ilyen jellegű a házimunkák többsége is.

Az első másfél percben

Ha több ATP-t szükséges felszabadítani a többlet műveletekhez, akkor a glikogén raktárokhoz nyúl a szervezetünk, amit az izmokban raktároztunk el nyugalmi időszakban. Ez egyfajta glükóz, amit egyébként közvetlenül a vérből is beszerzünk (ezért is jók a sportgyakorlatok a vércukor csökkentésére). Ahogy egyre több az aktivitás, úgy lesz több a felhasznált glükóz (ATP, ADP), az izommunka következménye a tejsav felszabadulása az izmokban. Ez okozza a jellegzetes égető érzést, ami jelzi az agyunknak, hogy fizikai terhelés alatt állunk. Ennek a savtermelődésnek a következménye a felhalmozódás is, ami – mint egy olvadó biztosíték a szervezetben – hosszabb intenzív terhelés hatására lelassít bennünket.

A következő percekben

A szívünk elkezd hevesebben dolgozni, hogy továbbítsa a szükséges vérmennyiséget, ami szállítja befelé az oxigént és a tápanyagokat, kifelé pedig a széndioxidot és a salakanyagot. Mivel az izomsejtek oxigéntöbblet esetén jobban dolgozzák fel a glükózt, hevesen kezdünk lélegezni.

Aerob munkavégzés esetén majd hússzor több ATP-t tud legyártani a szervezet egy egységnyi glükózból, mint anaerob esetben. Ráadásul ehhez tejsavat is felhasznál, ami többek között gyorsítja a regenerációt, helyreállítja a szervezet PH-értékét is.

Az égési folyamat hőt termel, és emelkedik a belső hőmérséklet. A szervezet, hogy lehűtse a belső részeket, elkezdi cirkuláltatni a vért közvetlenül a bőrfelszín alatt. Ha ez sem elég, megnyílnak a pórusok, hogy párát, nedvességet juttatva a bőrfelszínre javítsák a hűtés hatásfokát, megelőzve az érzékeny szervekkel teli mag túlhevülését.

Tíz perc környékén

Ha jó formában vagyunk, azaz rendszeresen tapasztalja ezt a folyamatot a szervezetünk, akkor a hetedik és a tizenötödik perc között „feláll” az ATP „ellátó rendszer”, a szervezet képessé válik folyamatosan és nagy mennyiségben oxigénből, zsírból és glükózból előállítani a szükséges „üzemanyagot”. Ekkorra erősnek érezzük magunkat. Legjobban a hajnali úszások előtti gimnasztika mutatja meg, hogy néhány karkörzés után le akar szakadni a karunk, de tíz perccel később egészen más érzés kerít bennünket hatalmába.

Érdekes, hogy ezt az energia beszállítási mechanizmust több ponton is nehezíthetjük, azaz bizonyos esetekben nem jut elegendő energia a feladatok végrehajtásához.

  • Extrém diéta vagy szénhidrátstop esetén egyszerűen hullafáradtnak érezzük magunkat, pedig csak a benzin hiányzik a motorból. Ezért ilyen esetben is kell a szervezetbe juttatni energiát.
  • Ha nem edzünk eleget és megfelelően, akkor is hasonló energiahiány léphet fel az izmokban, vagy ATP-ből, vagy oxigénből nincs elég. Ez utóbbi azonnali tejsav felszabadulással is jár, s ha nem melegítünk be (amivel a meghúzódást is kockázatjuk), ugyancsak tejsav felszabadulást generál a lokális oxigénhiány.

Hogy miből állítjuk elő az energiát az az erőkifejtés hosszától és intenzitásától függ:

  1. Az izom tárol egy kevéske ATP-t is, ezt néhány másodperc alatt feléljük;
  2. majd gyorsan a glikogénraktárakhoz nyúlunk;
  3. illetve a vérben tárolt energiát kezdjük használni.
  4. Igen, van a zsírégetés is, de a zsírhoz csak később nyúl a szervezet, és jóval ez a folyamat jóval lassabban indul be, ráadásul bonyolultsága és lassúsága miatt csak aerob mozgás közben működik. Edzetlen kollégáknál ez a közvetlen „zsírleszívási” akció negyven perc után kezdődik, míg egy naponta edző sportolónál akár hét perc után is indulhat. Ezért fontos, hogy a kezdő sportolók minél hamarabb eljussanak lassú edzésmunkával a 40 perchez. E fölött minden perc aranyat ér! Addig is deficites az energiagazdálkodásunk, de amikor glükózból állítjuk elő az ATP-t, akkor edzés után farkaséhség vesz rajtunk erőt, míg a hosszú lassú munka után ez nem fordul elő. (Kivéve, ha túl hosszan vagy túl gyorsan edzettünk, és akkor a leesett vércukrunkat cukros zabálással szeretnénk helyreállítani, de azonnal...)

Negyven perc után

Ahogy befejezzük az edzést, belegyalogolunk a futásunkba, és a beszállítás-kiszállítás nehéz feladata abbamarad, visszaáll a légzésünk, és a pulzusunk is szépen megnyugszik. Energizálva érezzünk magunkat, a dopamin hormon által. Ez a jóleső érzés a csoki nyújtotta örömhöz hasonlít, nem véletlenül.

És ha ilyenkor azonnal nasizunk is egy kicsit a csokoládéból, nemcsak a glikogénraktárat töltjük fel, és gyorsabban regenerálódunk, de a zsírraktárunkat sem építjük újjá.

Futni jó! Ugye, milyen csodálatos?

 

0 Tovább

Nem lehet több kifogásod a sportban ezzel a módszerrel

Nincs több kifogás, hogy miért nem tudsz elmenni futni. Nincs időd rá? Szoríts! Adok pár tippet, hogy hogyan tedd egészségessé az életedet!

  1. Rövidítsd le a futásidat!

Ha az idő a problémád, akkor birkózz meg vele. Fuss gyorsabb tempóban kevesebb idő alatt. Az eredmény ugyanolyan jó! Sőt, ha HIIT edzést végzel, akkor még eredményesebb is.

  1. Rakd le a kocsid és sétálj egy kicsit!

A lehetőségek tárháza határtalan. Ha vannak gyermekeid, vidd őket suliba gyalog. Ha nincs, akkor parkolj messzebb a munkahelyedtől vagy a lakásodtól és már előrébb vagy a mozgással.

  1. Ebédidő, kondi idő

Nem mindenki engedheti meg magának, hogy a munkahelyéről ebédidőben kondiba menjen. De azt senki nem veheti el, hogy a 30 perc étkezés után még 30 percet mozgással tölts. Sétálj egy kicsit!

  1. Klasszikus reggeli futás

Reggel 6 órakor kelsz? Kelj fel ötkor és már mehet is a futás. Este bekészíted az edzéscuccodat, majd egy óra futás után készülődhetsz a saját tempódban. Rajtad múlik!

 

0 Tovább

.

blogavatar

Lehet, hogy csak egy lépés választ el attól, hogy elérd a kitűzött célod. Lehet, hogy csak egy ruhadarabot kell lecserélned, hogy jobban mozogj. Az viszont biztos, hogy ITT megtalálsz mindent, amire a sporttal kapcsolatban szükséged van. Tanácsok, ötletek és tippek, hogy élvezet legyen a mozgás! Hogy ki segít ebben? Kropkó Péter, a tréner. Majd ő mondja, mit tegyél!