Ha a sportban komoly változásokat akarsz elérni, ki kell tűzni egy célt. Legyen az egy apró vagy akár egy nagyratörő álom, de látnod kell ezt magad előtt mindig, amikor felhúzod az edzőcipődet! Mielőtt pedig belevágnál egy versenybe, objektíven kell döntened, hogy készen állsz-e rá. Ezt a két dolgot pedig feltétlen tartsd a fejedben.

  1. Az egészséged

Az első és a legfontosabb az egészséged. Tisztában kell lenned vele, hogy nem akadályozza-e a teljesítményedet egy betegség. Semmi sem lényegesebb, mint az, hogy jól érezd magad. Ha épp a verseny előtt betegszel meg, inkább gyógyulj meg és utána a következő kihívást keresd!

  1. Megtetted már a távot

Vakon belevágni egy ismeretlen távba… merész. Lényeges, hogy legalább egyszer megtetted már azt a távolságot, amit most egy éremért csinálsz végig. Így biztos, hogy nem fog érni téged meglepetés a végén.

Nagyon sokan egyből szeretnének mindent. 1 hét alatt kockahas, 2 hét alatt -20 kiló és így tovább. Sajnos ez nem így működik. Ha így lenne, már mindenki szupermodell és profi sportoló lenne, de mint a legtöbb dologban, itt is küzdeni kell, hogy a végén még büszkébben nézz magara és a teljesítményedre.

Azok, akik most kezdenek el futni és már látják maguk előtt a célt, akár egy 4km-es távot, fontos, hogy legalább 8 hetet adjanak maguknak a felkészülésre. Nemcsak a testi, hanem a lelki felkészülés is szükséges ebben az esetben. Nem futhatsz úgy, hogy nem vagy tisztában, mi vár rád, mit érzel majd a végén és milyen állapottal viseled. Ne görcsölj rá, ne akarj egyből a legjobb lenni! Tudd, hogy mire vagy képes!