Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tíz tipp: hogyan segíthetünk a női (futó)gondokon

A futás egy mindenki számára könnyen elérhető sport – gondoljuk az első pillanatban, de... És ott az a fránya „de”, a nők számára mégsem mindig olyan egyszerű mindez. Íme, tíz tipp, hogyan segíthetünk a női gondokon.

A hölgyek között sokan és sokszor elgondolkodnak azon, miért lenne jó mozogni, futni, s közülük sokan egy-egy rosszul sikerült kísérlet miatt nem válik rendszeresen sportoló emberré. Az induláskor, a sportolás elkezdésekor négy komoly akadállyal kell szembenéznünk:

1. Az első és legfontosabb, hogy a sok üléstől megrövidült és legfeljebb ácsorgásra vagy sétára kész izomzatunk rossz tanult reflexekkel lát el bennünket.

2. Gyenge izmainkkal helytelen mozgásformát hajtunk végre.

3. Lelki világunk több terhelést kap, mint amit a szervezetünk fejlődése képes felvállalni az adott időn belül.

4. A túlsúly – ami az egyik motivációja, hogy mozogni kezdünk – túlterheli ízületeinket, szalagjainkat, izmainkat.


Ahhoz, hogy ne érezzük kudarcnak már az első nekifutási kísérletünket, tervezése és előrelátása van szükség, egy tapasztalt edző el tud indítani úgy az úton, hogy azt – természetesen az izzadságcseppek mellett – sikerélmények sora kísérje végig. 

Most pedig lássuk a tíz tippet, amely könnyebbé teheti a futást egy nő számára!

 

1. TIPP: A sportmelltartó

Több hölgytől is azt hallottam, hogy futás közben önállóan mozognak a kebleik a hagyományos melltartókban. A sportmelltartó nemcsak a mellszalagokat (és áttételesen a még fejletlen passzív tartórendszert, a csontozatot, a csonthártyákat, az ízületeket) kíméli, hanem a melleket leszorítva segíten abban, hogy azok ne önálló életet éljenek, hanem a törzzsel együtt mozogjanak, ez pedig a teljesítményünkön és a közérzetünkön is javít. A sportmelltartó a modern (futó)nő megkerülhetetlen kelléke.

 

2. TIPP: A mellbimbó védelme

A fenti témához kapcsolódik, s a sportmelltartó viselete sokat segít benne, de még annak viselése mellett is előfordulhat a mellbimbó kidörzsölődése. Kínosan fájdalmas következményekkel járhat, ez elkerülhető úgy, ha esetenként ragtapasszal leragasztjuk ezt a területet. A tapaszokat edzés után, tusolás közben könnyen eltávolíthatjuk.

 3. TIPP: A futócipő

Fontos tudni, hogy a hibátlan stílusú futók nem feltétlen szorulnak a cipők védelmére, mert izmaik megfelelő sorrendben, megfelelő irányba, helyesen mozdítják testünket. Minél agresszívabb a talaj (rekortán, beton, bitumen, kő) annál hasznosabb nekik is a futáshoz használatos lábbeli. A kezdőknek azonban szükséges az összetettebb, strukturáltabb – ezzel együtt drágább – cipő, a tartáshibák következményeit ugyanis a cipőnknek kell elhárítani. Gondolom nem mondok vele újdonságot, de különféle problémákra különféle sportcipőket készítenek, így nem szerencsés szín vagy fazon alapján választani, mert könnyen lehet, hogy a nekünk tetsző cipő tovább erősíti a hibáinkat, ez pedig akár komolyabb sérüléshez is vezethet. A legjobb, ha kezdőként a lábbelit valamelyik futóboltban vásároljuk meg, itt a futáshoz értő szakember segít a nekünk megfelelő cipő kiválasztásában.

 

4. TIPP: A talpbetétek

Az is előfordulhat, hogy egy ideig ortopéd cipőbetétek segítenek a tartáshibák kijavításában, ilyenkor nagyon fontos, hogy lassan kezdjük bevezetni ennek használatát, mert különben fájdalmas meglepetésben lehet részünk. Időlegesen más sportot is vegyünk igénybe, amíg az új betéteket lassan megszokjuk.

 

5. TIPP: A kidörzsölődés ellen

Ha a combunk összeér – ez sokunkról elmondható, különösen, ha éppen a túlsúly leküzdéséért kezdünk mozogni –, érdemes a futónadrágok, tréningnadrágok helyett testhez simuló nadrágot viselni, így elkerülhetjük a kellemetlen kidörzsölődéseket. Futás közben egy másik helyen, a hónalj környékén is fennáll a kidörzsölődés veszélye, különösen akkor, ha meleg van és hosszabb túrára megyünk, ez ellen fel nem szívódó krémeket (például vazelint) használjunk.

6. TIPP: Az alsónemű

Bár a futáshoz a hagyományos alsóneműk többsége megfelel, ahogy egyre hosszabb időn keresztül vagyunk képesek futni, már érdemes beruházni egy-két speciális, sportos alsóra. Ezek kényelmesebbek, jobban szellőznek és elvezetik az izzadságot.

 

7. TIPP: A ruházat

Az átmeneti időben, 12-27 fok között gyakorlatilag bármilyen ruhában futhatunk, feltéve, ha nem esik vagy fúj. Ha ennél hidegebb vagy melegebb az idő, speciális ruházat a megoldás. Ősszel, tavasszal és télen az élénk színek, és a fényvisszaverők akár az életünket is megmenthetik!

 

8. TIPP: A táplálkozás

Aki fogyni szeretne, és ennek érdekében diétázik is, de a futással akarja „felturbózni” a folyamatot, az nagyon figyeljen magára, mert egy teljesen üres szervezet képtelen munkát végezni, és a koncentrációnk csökkenése miatt a sérülésveszély is fokozódik. A zsírok a szénhidrátok tüzében égnek el, azaz enni kell szénhidrátot az edzés előtt, úgy, hogy azt a gyomrunk elbírja. A fogyókúra egyébként sem alkalmas önmagában a problémánk megoldására, de ez a témakör külön cikket érdemel (hamarosan...). Ha meleg van, figyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra, hosszabb futásra vigyünk magunkkal folyadékot is.

 

9. TIPP: Az értorna

Futások után a hideg vizes zuhany, a lábak felpolcolása, a kompressziós zokni vagy lábszár viselése különösen a hölgyeknél javasolt. Kemény terhelések után, huzamosabb állás, vezetés vagy ülőmunka esetén a keringésünk pang, mélyvénás fájdalom alakulhat ki, a visszér képződésről nem is beszélve. Mindezt megelőzhetjük a fenti módszerekkel.

 

10. TIPP: A nehéz napok

Ezekkel minden nő találkozik, sokuk számára nehezen elviselhető időszakot jelent. Ilyenkor ne erőltessük a futást, hiszen szervezetünk egyébként is meg van terhelve, legalábbis könnyebb „edzéseket” engedélyezzünk magunknak. Fokozottan figyeljünk a megfelelő vitamin, ásványi anyag (különösen magnézium, cink, kalcium, B- és E-vitamin) és folyadék bevitelre, több időt szánjunk a pihenésre, relaxálásra, töltődjünk fel a nehéz napokat követő időszak kihívásaira, a ránk váró új sportkalandokra.

 

1 Tovább

Így válaszd ki a futócipődet

Kezdetben vala a cipő, aminek a feladata a láb védelme volt a külső behatások, leginkább a talaj egyenetlenségei, kövek, tüskék kellemetlenkedései ellen. Később kialakultak a lábbeli különböző típusai a felhasználási terület függvényében: a csizmák, a papucsok, a magas és lapos sarkú cipők egyaránt kelendőek lettek.

Ugyanez a fejlődési, differenciálódási folyamat ment végbe a sportcipők területén is az elmúlt évtizedekben. A technológia fejlődésével egyre könnyebb, lábra simuló cipők készültek a gyors futáshoz, a másik irányban pedig egyre masszívabb, strapabíróbb lábbelik állnak már a durvább terepeken szaladni szeretők számára.

Íme, a futócipők négy alaptípusa:

Terepre

Masszív, vastag talpszerkezettel rendelkező modellek javasoltak a terepen gyakran futók, az idősebbek vagy túlsúllyal kocogni kezdők számára. Az ilyen terepcipő kellően megtámasztja az esetleg befele dőlő lábfejet, illetve a lúdtalpat. Sarokrészének vastagsága miatt megfelelő csillapítást nyújt és ezáltal kíméli az ízületeket a még gyenge izomzattal rendelkezők esetében is. Felsőrésze enyhén vízlepergető anyagból készült, hogy a nedves fűben vagy sűrű erdei aljnövényzetben futva se ázzon át a lábunk.

Kemény útburkolatra

Könnyített, de még mindig elég párnázottságot biztosító, a legújabb 8mm technológiával készült cipő. Sarokrészének vastagsága már csak nyolc milliméterrel haladja meg a talp első részének szintjét, így a talpélen történő talajfogást és ellépést, vagyis a gyorsabb futást segíti elő. Ez a kemény útburkolatra készült futócipő már inkább haladó futóknak ajánlható, akiknek elég erős a vádlijuk a becsapódások csillapítására és a hatékony ellépésre.

Utcai és maratoni futóversenyekre

Ultrakönnyű, zokniszerű, utcai és maratoni futóversenyekre készült cipő, amelynek funkciója szinte csak a talp védelme és a minél gyorsabb, versenyszerű futás biztosítása. Még az előző modellnél is tíz dekával könnyebb, triatlonosok számára is kiváló, lyukacsos talpú cipő, amely ezáltal a víz távozását és a láb szellőzését is garantálja. Vékony sarokrésze miatt szintén a talp első részén történő talajfogást preferálja, ezért csak igazán profi, megfelelő izomzattal és futótechnikával rendelkező sportolóknak ajánlott.

Szöges cipő

Speciális, kifejezetten a műanyag borítású atlétikai pályákra való versenycipő, amelynek talpszerkezete két részből áll. A talp első része kemény öntött műanyag szerkezet, amelybe hat-hét szög csavarozható, ezek a pálya talajába nyomódva dinamikusabb ellépést tesznek lehetővé, mintegy katapultálva a futót. A sarokrész szinte jelképes vastagságú, sprinter-változatoknál jóformán nincs is, csak a cipő lábhoz rögzítését szolgálja.

A fentiek természetesen csak a széles kínálat alapkategóriáit jelképezik, amelyeken belül számtalan változat kapható már a futó neme, kora, testsúlya és a felhasználás módja szerint minden igényt kielégítve. Legfontosabb, hogy sohase szín, divat vagy ár alapján válasszunk, kérjük mindig szakember tanácsát, ragaszkodjunk a személyes próba lehetőségéhez, mert csak így választhatja ki mindenki az igényeinek, szükségleteinek leginkább megfelelő darabot.

 

0 Tovább

5 jel, hogy a futás a mániáddá vált

Ha elkezdjük a sportolást és megtaláljuk azt az ágát, amit igazán szeretünk, nehéz lesz leállni vele. Na és persze, ha nincs egészségügyi akadálya, akkor nem is ajánlott. Ha a futás szerelmese vagy, akkor könnyen diagnosztizálni tudod magad, hogy a mániáddá vált-e ezek alapján:

  1. Mindenhol megfelelő útvonalat találsz magadnak

Lehet, hogy csak ebédért mész ki, de máris azt látod, hogy ez megfelelő útvonal lenne egy kocogáshoz. Nézed a távot és épp azt próbálod belőni, hogyan teljesítenéd, sőt, még el is nevezed a szakaszt. Magadra ismertél?

  1. Medál nélkül nincs teljesítmény

A legújabb futóverseny medálja még nincs meg neked? Azonnal nevezel rá és készülni kezdesz. A vitrinben pedig már csináltál is neki helyet.

  1. Futás? Bármikor!

Régebben elképzelhetetlennek tartottad, hogy reggel azért kelj fel korábban, hogy le tudd futni a kitűzött távot. Most pedig már az a furcsa, ha munka előtt fel sem vetted a futócipődet.

  1. Mindenhol felszerelés

Bárhova nézel a lakásba, mindenhol találsz egy toppot, futócipőt, nadrágot, kulacsot. Már a félretett pénzedből is többet költesz futócuccra, mint nyaralásra.

  1. Irigyelsz másokat

Ha sűrű a programod vagy csak szimplán nem érzed jól magad, elönt az irigység azok iránt, akik épp lefutnak melletted. Egy napot is nehezen bírsz ki futás nélkül.

 

0 Tovább

Enélkül nincs eredmény - Segítek, hogy jobban teljesíts ebben is

A regenerálódás egyik alappillére az alvás. Sokan luxus dolognak tartják ezt és meg vannak győződve arról, hogy ők képtelenek a megfelelően kipihenni magukat. Pedig a legtöbben képesek rá, csak nem tudják, hogyan!

Mint ahogy a legtöbb dolgot, az alvást is gyakorolni kell. Nehéz, de el lehet érni azt, hogy a számodra megfelelő ütemben és a megfelelő időt szánd az alvásra. Itt van pár tipp, ami segíthet:

  1. Váljon szokássá!

Azt, hogy a 7-8 óra alvást elérd, ki kell tűznöd az ébredés időpontját. Visszaszámolva pedig megkapod azt, amikor le kell feküdnöd aludni. Akkor viszont nincs mese, ágyba kell bújni. A szervezetednek is jobb lesz idővel. Sőt, a kávéra szánt pénzt is megspórolhatod, már ha akarod. Kezdetben lehet, hogy forgolódni fogsz, hiszen nem mindenki működik úgy, hogy becsukja a szemét és már is alszik. Kell egy trükk, amivel álomba ringathatod magad.

  1. Az okoskütyük

Ha még nem hallottál még róla, akkor elmondom én VAGY megerősítem újra. Ha lefekszel aludni, a telefonodon még beállíthatod az ébresztőt, de a Facebook ismerőseid posztjait vagy az Insta legjobb képeit már ne görgesd végig, mert nemcsak az időd fog elszaladni, hanem az energiádat is elveszted másnap. Ezen felül pedig átvered az agyadat a kék fénnyel, ami hatására felborulhat az alvási ciklusod.

  1. Telefon helyett könyv

Tudtad, hogy a könyv segít az alvásban? És nem, nem úgy, hogy egy unalmas könyvet olvasol, majd inkább az alvást választod helyette. Bár ez is lehet egy módszer. Sokkal inkább azért segít, mert megnyugtat. Alig 10 perc alatt képes a pulzusodat szabályozni és ellazítani az elmédet és a tested!

  1. Étkezés

Figyelj arra, mit eszel este! Ne terheld meg a gyomrod egy jó pörkölttel, csak azért mert nem tudsz neki ellenállni. Igyál egy teát előtte vagy fogyassz el pár zöldséget. Továbbá az sem a legjobb, ha napközben túladagolod a kávét. Nem fogsz tudni aludni és ez egészen addig fog ismétlődni, amíg el nem kezed csökkenteni az adagot.

Rengeteg dolog van még, ami segíteni tud az alvásban. Ilyen például a meditáció is. Viszont, ha úgy érzed, kipróbáltál már mindent és nem sikerül álomba szenderülnöd, nyugodtan keress fel egy szakembert, akivel találtok megoldást a problémára. 

0 Tovább

Tippek, hogy olvadjanak a kilók a hőségben

Az elkötelezett emberek télen-nyáron edzenek. Aki egy komolyabb futóversenyre készül, az elkötelezett, és a napi penzumot bármi áron teljesíti - ha esik, ha fúj. Nem mindegy azonban, hogy a környezeti feltételeket figyelembe véve felkészülünk-e azok kivédésére vagy minimalizálására, csökkentve a szervezet terhelését, illetve a gyorsítva annak regenerálódását.

A közelmúlt hirtelen melegedése és a közösségi médiában posztolt bejegyzéseket látva ragadtam tollat (klaviatúrát) javaslataim lejegyzésére, mert sokszor olyan önkínzó tapasztalatokkal találkozom, hogy azt még olvasni is fájdalmas. Ha a hőmérséklet hirtelen, napok alatt több mint 15 fokot nő:

1. Különösen figyeljünk szervezetünk ideális hőmérsékletének megtartására egész nap és éjszaka is;

2. Fokozzuk a folyadékbevitelt 3,5 literre, mert nem csak a napunkat, de sportmozgásunkat is nehezebben kivitelezzük, ha nem vagyunk folyadékkal feltöltve;

3. Ha bírja szervezetünk – főleg mandulánk -, és megszoktuk edzés előtt az ivást, hűtött italokkal vonjunk el hőt;

4. Futóedzésünket hajnalban vagy késő este tartsuk meg;

5. Futó útvonalunkon legyen ivási lehetőség;

6. Nedvesített technikai pólóban, sapkában kezdjük meg edzésünket;

7. Vigyünk magunkkal innivalót kulacsban;

8. Ne terjesszük 20-25 percnél jobban ki az edzés idejét annál, mint ahogy elfogy a folyadékunk;

9. Értelemszerűen, ha nincs nálunk innivaló, 20-25 percnél hosszabb edzést ne tartsunk, ezeken az edzéseken a hangsúlyt ne az intenzitásra, hanem a készségfejlesztésre, átmozgatásra tegyük;

10. Ha mégis napközben vagyunk kénytelen megtartani az edzést, árnyékos helyen tartsuk meg azt;

11. Ruházzunk be egy CamelBack-re, vagy hasonló háton hordható itatórendszerre, és használjuk ilyenkor. Szigetelése hosszú ideig képes megakadályozni a benne levő folyadék felmelegedését;

12. Edzés után túlhevült testünket minél hamarabb hűtsük vissza a normál hőmérsékletre. A legjobb megoldás a zuhany, folyamatosan csökkenő hőmérséklettel. Vigyázzunk, torkunk különösen érzékeny lehet a megfázásra!

13. Lábunk különösen nehezen viseli melegben a túlterhelést, vádlinkat hűtsük térdig csapvizes vödörben. Ez nem csak lehűt bennünket, de értornának is kiváló;

14. Edzés után fokozottan használjunk a kompressziós zoknit vagy lábszárat;

15. Tegyük fel magasra lábunkat óránként;

+1. Légkondicionálót módjával használjunk: maximum 5-6 fokkal hűvösebbet, mint a környezetünk hőmérsékletét.

Ne feledjük, hogy a sportolás elsődleges célja mindig az egészség – ezért is figyeljünk arra, hogy ne tegyünk magunknak keresztbe a bennünk buzgó mozgásvágy miatt!

0 Tovább

.

blogavatar

Lehet, hogy csak egy lépés választ el attól, hogy elérd a kitűzött célod. Lehet, hogy csak egy ruhadarabot kell lecserélned, hogy jobban mozogj. Az viszont biztos, hogy ITT megtalálsz mindent, amire a sporttal kapcsolatban szükséged van. Tanácsok, ötletek és tippek, hogy élvezet legyen a mozgás! Hogy ki segít ebben? Kropkó Péter, a tréner. Majd ő mondja, mit tegyél!