Arról már írtunk, hogy a hidegebb napok közeledtével mire figyeljünk. De a megfelelő ruházatra időben kell készülni, nem árt előre beszerezni a fontosabb őszi futócuccokat.

Sajnos a professzionális futóöltözékek terjedése lassabb ütemben nő idehaza, mint a futók száma. Pedig könnyen elveheti a lelkes amatőrök kedvét az aktív élettől egy didergős edzés, egy fázósra sikerült kocogás. Vannak olyan ruhadarabok, ami kevesebb ráfordítással nagyobb komfortérzetet ad, mint azt gondolnánk.

A sapkáknak nem szentelnénk külön fejezetet a hidegebb napok közeledtével, mert nyáron pontosan olyan fontos viselet, mint télen. Főleg a versenyeken, naposabb időben szinte már kötelező a sapka viselése.

Viszont a kesztyűt általában csak télen veszik elő az emberek, keveseknek jut eszébe felvenni szeptember közepén, mikor két hete még majdnem 30 fokos melegben izzadtunk. Pedig nagyon sokat segíthet a hűvösebb napokon. Ha jól megfigyeljük az őszi és tavaszi nagy maratoni futóversenyeken száguldó kenyai versenyzőket, akkor láthatjuk az érdekességet. Atlétatrikó, kisnadrág van rajtuk, kevés fedett testrésszel, szinte csupaszon rohannak, de kesztyű van a kezükön. Nem babonából hordanak kesztyűt, így könnyebben melegen tartják magukat. A kézfejünk hűl ki először a hidegben, ezt célszerű melegíteni. Esetleg a karmelegítő is célszerű lehet, az is könnyen elpakolható mikor már bemelegedtünk.

A másik ajánlott kellék a mellény. A jó futómellény könnyű, kisméretűre összecsomagolható, testhez simuló, szélálló. Ideális azokon a napokon, mikor még hűvösben indulunk útra, de a hosszú edzés során felmelegszik a levegő. Pont a fontos szerveket tartja melegen. Ha már nincs rá szükség, könnyen elpakolható, akár a tenyerünkben elfér, és könnyű súlyának köszönhetően nem zavar futás közben.