Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Jönnek a hűvösebb napok, kesztyű és mellény, alap a futáshoz.

Arról már írtunk, hogy a hidegebb napok közeledtével mire figyeljünk. De a megfelelő ruházatra időben kell készülni, nem árt előre beszerezni a fontosabb őszi futócuccokat.

Sajnos a professzionális futóöltözékek terjedése lassabb ütemben nő idehaza, mint a futók száma. Pedig könnyen elveheti a lelkes amatőrök kedvét az aktív élettől egy didergős edzés, egy fázósra sikerült kocogás. Vannak olyan ruhadarabok, ami kevesebb ráfordítással nagyobb komfortérzetet ad, mint azt gondolnánk.

A sapkáknak nem szentelnénk külön fejezetet a hidegebb napok közeledtével, mert nyáron pontosan olyan fontos viselet, mint télen. Főleg a versenyeken, naposabb időben szinte már kötelező a sapka viselése.

Viszont a kesztyűt általában csak télen veszik elő az emberek, keveseknek jut eszébe felvenni szeptember közepén, mikor két hete még majdnem 30 fokos melegben izzadtunk. Pedig nagyon sokat segíthet a hűvösebb napokon. Ha jól megfigyeljük az őszi és tavaszi nagy maratoni futóversenyeken száguldó kenyai versenyzőket, akkor láthatjuk az érdekességet. Atlétatrikó, kisnadrág van rajtuk, kevés fedett testrésszel, szinte csupaszon rohannak, de kesztyű van a kezükön. Nem babonából hordanak kesztyűt, így könnyebben melegen tartják magukat. A kézfejünk hűl ki először a hidegben, ezt célszerű melegíteni. Esetleg a karmelegítő is célszerű lehet, az is könnyen elpakolható mikor már bemelegedtünk.

A másik ajánlott kellék a mellény. A jó futómellény könnyű, kisméretűre összecsomagolható, testhez simuló, szélálló. Ideális azokon a napokon, mikor még hűvösben indulunk útra, de a hosszú edzés során felmelegszik a levegő. Pont a fontos szerveket tartja melegen. Ha már nincs rá szükség, könnyen elpakolható, akár a tenyerünkben elfér, és könnyű súlyának köszönhetően nem zavar futás közben.

 

0 Tovább

Maraton kisokos (3. rész)

Az első és a második rész tele volt izgalmas tényekkel. Igen, még mindig megpróbálunk újat mondani! Lássuk a mostani maratoni újdonság-adagot:

1. Az első maratoni díjazott 60 ezer dollárt (15 millió forintot) és egy Mercedes-Benz gépkocsit kapott.

2. A világ legidősebb maratonfutója Fauja Singh, aki a 2011-es torontói maratont 8 óra 11 perc 6 másodperc alatt futotta le.

3. Sir Randolph Fiennes 7 maratont futott le, 7 nap alatt, 7 kontinensen.

4. Egy átlagos női maraton futó ideje: 4:59:28.

5. Az amerikaiak körülbelül fél százaléka futott már le maratont.

 

0 Tovább

Maraton kisokos (2. rész)

Az előző részben már felsoroltunk kilenc olyan tényt a maratonokról, amiket nem biztos, hogy tudtál! És nincs vége, itt a következő válogatásunk!

1. A legtöbb maratonfutó már az edzés alatt két pár cipőt használ el.

2. Az emberek a legjobb hosszútávfutók. Megelőzve ezzel a lovakat és a gepárdokat is.

3. Egy maraton 42,195 kilométer hosszú. Ez 504-szer akkora, mint egy átlagos méretű focipálya.

4. Dean Karnazes 50 maratont futott le, 50 nap alatt, 50 államban.

5. 2011-ben, órákkal azután, hogy Amber Miller lefutotta a maratont, megszülte második gyermekét. A távot orvosa engedélyével félig futotta, félig sétálta, így 6:25:50-es idővel végzett.

6. 2005-ben Paul Tergat egyetlen másodperccel győzte le Hendrick Ramaalát a New York-i maratonon.

7. 2013-ban Amerikában és Kanadában összesen 722 maratont tartottak meg.

 

0 Tovább

Maraton kisokos (1. rész)

Összegyűjtöttünk kilenc olyan dolgot, amit nem biztos, hogy tudtál a maratonokról! És itt még nincs vége...

1. Az első olimpiai maratont 1896-ban futották. Mindössze 17 versenyző futotta le a 40 kilométeres távot.

2. Az olimpiai maraton első győztese a görög Luisz Szpiridon volt.

3. 2010-ben 503.000 futó teljesített maratont Amerikában.

4. Egy 70 kilogrammos ember 2600 kalóriát éget el egy maraton lefutásával.

5. 2012-ben a legnépszerűbb hónap a maratonok rendezésére október volt (Amerikában és Kanadában is). 121 verseny indult ebben a hónapban.

6. A legfiatalabb maratonfutó Budhia Singh volt, aki négy éves korában teljesítette a távot.

7.Az isztambuli maraton az egyetlen, ahol a futók egyik kontinensről (Ázsia) egy másikra (Európa) futnak át.

8. Chuck Engle az egyetlen férfi, aki maratont nyert 50 államban.

9. Sigrid Eichner összesen 174 maratont nyert eddig. Ezzel vezeti a listát.

 

 

0 Tovább

Hogyan lehet gyorsítani a futást? Tippek a 40 év feletti futóknak.

Első hallásra talán csodálkozásra ad okot, de könnyen magyarázható tény, hogy a különböző tömegsport versenyeken a 40-45 éves korosztály mezőnye az egyik legnépesebb tábor. Persze ilyen korban már nehezen gyorsul az ember, sőt a lassabb teljesítmények a természetesek. Például az IRONMAN versenyek korosztályainak befutó ideje között negyedórás különbségek vannak. Ha meg akarjuk fordítani ezt a lassulást, tervszerű felkészülést kell folytatnunk, aminek van pár alapszabálya.

Íme a tippek:

1. A nehéz edzések között tarts több pihenőt!

40 felett a regenerációra méginkább oda kell figyelni. Érdemesebb ilyenkor a 7 helyett 8-10 napos ciklusokban gondolkodni, hiszen így bőven lesz ideje a szervezetnek regenerálódni, de a fontos edzéstípusok (gyorsító, tempós, lassú futások) sem maradnak ki az edzéstervből.

2. Fuss kevesebbet!

Igen, jól olvastad. Érdemes több keresztedzést bevezetned, mely szintén elősegíti a regenerációt és az izomtömeg megtartásában is segít. Utóbbi azért fontos, mert így nem fog romlani a teljesítményed, sőt, akár fejlődhetsz is.

Olvasd el ezt is! Egy újabb bizonyíték arra, hogy sosem késő elkezdeni a futást!

3. Fejlessz másképp a gyorsaságodon!

A gyorsmunkát beiktathatod akár pliometrikus gyakorlatokkal is, vagy sprintek helyett emelkedős futásokkal. Egy példa: a 10x400-as gyorsító edzés helyett sprintelj 10x30 másodpercet egy 4 százalékos emelkedőn. Így a tested sokkal jobban fogja tolerálni a sebességet és nem jelent problémát neki a gyorsabb tempóban végzett futás sem.

4. Figyelj oda a táplálkozásra!

Matt Fitzgerald, futó és táplálkozási szakértő szerint 40 felett érdemes arra figyelned, hogy több zöldséget, gyümölcsöt és olajos magot fogyassz. Ezt a halak, sovány húsok, a teljes kiőrlésű gabona és a tejtermékek követik. Érdemes az első három alapanyagból többet fogyasztanod, hogy egészséges maradj!

 

0 Tovább

.

blogavatar

Lehet, hogy csak egy lépés választ el attól, hogy elérd a kitűzött célod. Lehet, hogy csak egy ruhadarabot kell lecserélned, hogy jobban mozogj. Az viszont biztos, hogy ITT megtalálsz mindent, amire a sporttal kapcsolatban szükséged van. Tanácsok, ötletek és tippek, hogy élvezet legyen a mozgás! Hogy ki segít ebben? Kropkó Péter, a tréner. Majd ő mondja, mit tegyél!