Van, aki bírja a monotonitást, van, aki nem. Legyen bármiről is szó. Így van ez a futásnál is. De érdemesebb sokszor más útvonalat választani, más tempót vagy időt. Hogy miért? A válasz egyszerű!

Sokszor a legkisebb változtatások is újat hoznak az életünkben. A sportolás közben is újabb motivációkat teremthetnek vagy szimplán egy gondolatot, hogy ez az edzés jobb volt, mint a többi. Pedig csak egy apró dolgot csináltunk másképp a megszokottnál. Lényeg, hogy jót tesz nekünk. Az elménknek és testünknek is. 

Próbáltad már a terep változtatását? Ha nem, akkor itt egy kisokos, ami segít dönteni, melyiket válaszd:

Út, járda

A legalapvetőbb jó tulajdonsága a betonnal lefedett útnak, hogy télen és nyáron is ugyanúgy járható, biztosítva, hogy bármikor futhass rajta. Viszont biztos vagyok benne, hogy az ismerőseid közül szörnyülködtek páran, amikor a futás és a beton egy mondatban szerepelt. Nem alaptalan a félelem, de talán a mértéket tudnám előhozni ebben az esetben. Fontos, hogy ha ezen a terepen szeretnél gyakorolni, ne tedd sűrűn és ne tervezz nagyobb távokat. A beton keménysége miatt hosszútávon a lábnak, térdnek nem tesz jót. 

Fű, homok

A fű és a homok teljes mértékben puhább talajt biztosít a lábunknak, ami számos okból kifolyólag is jó lehet. Az utóbbi egyenetlensége miatt olyan izmokat is megmozgat a lábunkban, amit a sima terep nem. Ebből adódóan sokkal jobban kell dolgoznia a lábnak, hogy stabilizálni tudjuk magunkat. Mindkettő ellen szólnak a téli, őszi esős hónapok. Hiszen hiába lehet jó terep a fű is azoknak, akik hajlamosak a sérülésre vagy épp most gyógyulnak ki belőle, a legnagyobb veszély akkor lehet, ha csúszóssá, nyirkossá válik a talaj. 

Rekortán 

A futópályák legtöbbje rekortán burkolattal rendelkezik. Emellett van regupollal befedett pálya, ami az egyik legprofibb anyag, illetve a régi jól megszokott salak. Az utóbbinál viszont sokkal jobban szeretik az atléták a rekortánt. Ha nem lenne ismerős, pedig biztos vagyok benne, hogy te is futottál már legalább egyszer azon, ez egy gumigranulátumból és poliuretánból készült anyag. Az előnye mindenféleképpen az, hogy kevésbé éri a lábat megterhelés. Ezen a legnagyobb erőbedobással edzhetsz. 

Terep

A terepfutás mindig okoz pár meglepetést. A természetben futni azért is remek, mert amellett, hogy megcsodálhatod a téged körülvevő helyszínt, újabb izmaid csatlakoznak be a munkába, hogy stabilizálni tudd magad a különböző útviszonyokon. Itt ne is gondolj arra, hogy egyenletes tempóban végig tudod futni, hiszen akadályokba ütközhetsz, ami lehet egy emelkedő, lehet lejtő, farönkök, stb. De ezek csak izgalmassá teszik a mozgást. Nyilván mindenre oda kell figyelni, hiszen ahhoz képest, hogy megvannak az előnyei, hátrányai is akadnak. Ilyen például egy esős nap után a csúszósság. Emellett vedd figyelembe azt is, valószínű nemcsak te leszel, aki arra jár, hanem kerékpárosok és gyalogosok is!