Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Erre kell a legjobban figyelni, ha elmúltál 25 éves

Mikor is van az életünk közepe? Ez már önmagában is érdekes kérdés, hiszen egyénenként változó a várható és végül realizálódó élettartamunk és ehhez hasonlóan az egyes életszakaszokban jellemző fizikai, illetve lelki állapotunk is.

Kevesen tudják, de tény, hogy szervezetünk fizikai szempontból a huszadik és a huszonötödik életévünk között van teljesítőképessége csúcsán, attól kezdve tulajdonképpen folyamatos leépülésben vagyunk. Hacsak, nem teszünk ez ellen valamit.

A fiatalság, a gondtalan idők elmúlásának gondolatával sokan úgy vannak, nincs mit tenni, legjobb, ha belenyugszunk abba, hogy elmúlt életünk izgalmasabb, mozgalmasabb része. Ezeknek a gondolatoknak viszont nagyobb és sok esetben rombolóbb ereje van, mint gondolnák – ha a beletörődés, illetve lemondás gondolata elhatalmasodik rajtunk, eltántoríthat akár új célok, kihívások kitűzésétől, a boldogság keresésétől, a saját testi és lelki épségünkért tett lépésektől.

 

Nálad van a legjobb eszköz!

A rendszeres testmozgás nagyon jó eszköz ahhoz, hogy elkezdjük felkészíteni magunkat életünk második felére. Az sem mindegy, hogy napi energiaszintünket mennyire vagyunk képesek kontrollálni. Ez persze nem csak a lehetőleg rendszeres, naponta végzett harminc-hatvan perces mozgások, de a tudatos táplálkozás segítségével is befolyásolható.

Nem véletlenül vált már szállóigévé a gondolat, amely szerint "az vagy amit megeszel" Testünk összetételét, életünk minőségét határozza meg a bevitt tápanyagok összetétele. Fizikai és ebből is következő szellemi állapotunk, hangulatunk is javarészt függvénye táplálkozásunknak, mozgásszegény vagy épp aktív életmódunknak. Ha esetleg valaki az élete már eltelt felében nem egészséges szokásokat követte, még mindig nem késő, hogy ezen változtasson.

Sok étkezés, nem feltétlenül sok étel

Ha a táplálkozással kapcsolatos jó szokásokat kellene összefoglalni, akkor a legfontosabbak: a napi étkezések sora reggel egy minél komplettebb, teljes kiőrlésű gabonából készült pékárukat, vagy müzlit és fehérjéket, valamint zöldségféléket is tartalmazó étkezéssel kell, hogy kezdődjön. A nap további részében még négyszer érdemes étkezni: kisebb adagokban, de mindig értékes tápanyagokat fogyasszunk és kerüljük az egyszerű szénhidrátokat (fehér lisztből készült termékek, cukrozott ételek, italok), viszont igyunk minél több, legalább két-három liter tiszta vizet.

Érdemes több olyan, ifjabb korban kevésbé fogyasztott zöldség és gyümölcsféle felvétele a napi menübe, amelyek lassítják az öregedési folyamatokat. A negyven éves kort elhagyva a fehérjéket felépítő aminosavak közül kissé emelkedik a metionin- és alizinszükséglet. E két aminosavat legnagyobb mennyiségben a halak, a húsok és a sajtok tartalmazzák.

A fehérjeszükséglet fedezésére leginkább a húsok, halak, tojás, tejtermékek, hüvelyesek alkalmasak. A tej és a tejtermékek rendszeres fogyasztása ezen kívül a kismértékben megnövekedett kalciumigény fedezésében is fontos szerepet játszik. Ennek hiányában, különösen hölgyek esetében alakulhat ki fokozatosan a csontritkulás, aminek megelőzésében a megfelelő kalciumbevitel mellett a több mozgás is segíthet.

A tudatosabb életvitelhez hozzátartozik a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás és pihenés is, a test regenerációs folyamatai a kor előrehaladtával ugyanis lelassulnak, és több időt igényelnek.

Mindezek összessége határozza meg, vagy legalábbis jelentős mértékben befolyásolja, hogy egyáltalán találkozunk-e az életközepi válság problematikájával, illetve, ha igen, akkor mennyire aktívan tudjuk azt befolyásolni, jó esetben megoldani.

 

0 Tovább

3 dolog, amit NE egyél edzés után

Hiába mondják azt, hogy ha sportolsz, bármit megehetsz. Ez nem így működik. Nyilvánvalóan minden függ a célodtól, de a fejlődés érdekében az étkezésre is oda kell figyelni, hiszen nem attól válsz egészségessé, ha csak salátát eszel és folyamatosan diétázol. Hanem attól, ha életmódot váltasz és kerülöd a mesterséges ételeket. Most abban fogok neked segíteni, hogy mit NE egyél edzés után.

  1. Magas szénhidráttartalmú ételek

Igaz, az sem jó, ha csak zöldséget eszel, de ennek az ellenkezője se forduljon elő! A magas szénhidráttartalmú ételek edzés előtt feltölthetnek energiával, de edzés után a szervezetednek inkább fehérjére van szüksége. Természetesen ne hanyagold el a szénhidrátot, csupán figyelj a mértékre!

  1. Cukros üdítők és csokoládé

A cukros üdítőket egyébként is kerülni kéne, nem csak edzés után. Nagyon sokan azt a hibát követik el a diétában, hogy míg az étkezést nagyon szépen tartják, addig a különböző cukrosabbnál cukrosabb üdítőket kortyolgatnak. Ez is számít! A napi folyadékbevitelt főleg vízzel kell biztosítani!

  1. Müzli

A zabkása és a müzli összedobása nagyon gyorsan és egyszerűen megvan. DE! Manapság rengeteg adalékanyagok és cukrot tartalmaznak főleg az előre gyártott darabok. Akár kókusztejjel kevered be a boltban kapható „egészséges” zabkását és müzlit, akár normállal, a diétástól egészen messze lesz. Ha szeretnéd, vegyél natúr zabpelyhet és készítsd el REGGELIRE otthon.

 

0 Tovább

A legfontosabb dolgot meg kell tanulnod, hogy sportosabb legyél

Talán meglepőnek tűnik, de a maratoni teljesítmény nem csak edzéssel fokozható. Az evést is tanulni kell. A hosszabb távoknál muszáj futás közben pótolni a folyadékot és a tápanyagot. És ha megtanulunk „rohamtempóban” enni és inni, az eredményünk is javulni fog!

Az extrém (vagyis mindennap nem végrehajtható) terhelésnek kitett maratoni futók, IR tápanyag- és folyadékszükséglete lényegesen eltér a hétköznapi, rövidebb ideig tartó kihívásokat vállaló sportolók igényétől.

Vagyis nem fejeztem ki magam pontosan. Minden olyan terhelést, amelyet edzés közben nem tudunk modellezni – akár sérülés, akár fizikai képességünk hiányossága okozza a felkészületlenséget – extrém terhelésnek nevezhetjük. Tulajdonképpen egy 400 méteres sprinttől is súlyos agyvérzést kaphatunk, ha az agyi erek nem lettek felkészítve a jósolhatóan megemelkedő vérnyomás lökésére az érfalon. Az nyilvánvaló, hogy nem futunk 15 kilométereket naponta, tehát nem tudjuk a hosszú távú versenyeket egy az egyben „elpróbálni”. Ezért az edzéseken részfeladatok végrehajtásával kell fokozatosan felépíteni a hosszú távra való képességeket.

Ilyen képesség az edzés előtti és utáni folyadék- és tápanyag-utánpótlás mértékének növelése. Ma Magyarországon a legtöbb futó 12 és 30 Celsius-fok között fut rendszeresen 3-8 kilométert. Ezekhez a távokhoz és hőmérsékletekhez, még ha a szélsőértéket – a 8 kilométert és a 30 fokot – nézzük is, kellő tartalékkal rendelkeznek folyadékból és táplálékból. És ilyen edzésből vállalják a félmaratont, a maratont, Pedig 20 és 28 fok között megtöbbszöröződik a folyadék felhasználás. A test az izzadás beindulásával próbálja helyreállítani a felborult hőháztartását, ami folyadékvesztéssel jár. Csakhogy a víz és esetlegesen a tápanyagok pótlása mozgás közben jóval nehezebb, ugyanis a gyomor összeszűkül, és a vér az izmokba áramlik.

Mit tehetünk, hogy felkészüljünk a versenyek kihívásaira ezen a területen? A legtöbben alapból nem tudnak enni-inni a versenyen, ez jól megfigyelhető a frissítő állomásoknál, amelyek meglehetősen kihasználatlanok maradnak. Pedig a pótlás elmaradása a kelleténél jobban igénybe veszi a szervezetet. Ezért erre is edzeni kell!

  • A felkészülés során – ellentétben a fogyókúrázókkal – az étkezést és az ivást fokozatosan közelítsük az edzés időpontjához. A csökkenés pontos ütemezése érdekében mérjük az időt – így precízebben tudjuk fokozni a terhelést. Minden edzés előtt vizsgáljuk meg a vizeletünk színét: ne legyen sárga, mert akkor lehetünk csak biztosak abban, hogy teljesen fel vagyunk töltve. Ez főként nagy melegben és versenyek előtt fontos.
  • 20 fok felett mindig vigyünk magunkkal kulacsot, és edzés közben igyunk.
  • Egy óránál hosszabb edzésnél fogyasszunk energia- vagy müzliszeletet is menet közben.

Ha ezen a területen is felkészülünk, látni fogjuk, hogy már a legközelebbi extrém kihíváson is javulni fog a teljesítményünk – többletedzés nélkül

 

0 Tovább

Hiába mondják, mégis KIHAGYHATATLAN a diétából ez tápanyag

Szervezetünknek energiára van szüksége a mozgáshoz, az alapvető fiziológiai funkciók ellátásához és az agy megfelelő működéséhez is. Kevesen tudják, hogy ez utóbbi talán a "legpazarlóbb" szervünk, hiszen a testtömegnek mindössze két százalékát teszi csak ki, viszont a bevitt teljes energia mintegy negyedét használja el. Legegyszerűbben szénhidrátokkal tudjuk pótolni ezt.

A mindennapi étkezés során létfontosságú a megfelelő mennyiségű szénhidrát bevitele, ennek hiányában fáradtság, mardosó éhség és evési kényszer jelentkezhet. A szénhidrátok ideális aránya a napi étkezések során 55-60 százalék körüli, férfiak számára az ajánlott mennyiség 4-6 gramm kilogrammonként, nők esetében 3-4 gramm kilogrammonként.

A szénhidrátok szerves vegyületek. Szénből, hidrogénből és oxigénből állnak, amelyek testünk energiaellátásának a fő forrásai. Szervezetünk a bevitt szénhidrátot két részre bontja: széndioxidra, amit kilélegzünk, vízre és a folyamat eredményeként energiát termel: 1 gramm szénhidrátból 4,1 kalóriát. Bármilyen szénhidrát tartalmú étel elfogyasztása esetén ez történik, de nem mindegy, hogy mennyi idő alatt zajlik le a folyamat.

Egyszerű szénhidrátok:

Cukor, fehér kenyér, péksütemények, magas cukortartalmú gyümölcsök, cukrozott üdítők fogyasztása esetén gyorsan, mert ezek egyszerű szerkezetük miatt könnyen emészthetők, emiatt drasztikusan megemelik a vércukorszintet. Ugyanilyen gyors viszont a cukorszint visszaesése is, ami újra energiahiányt, éhségérzetet eredményez.

Összetett szénhidrátok

Ilyen például az étkezési korpa, zabpehely, búzacsíra, rizs, teljes kiőrlésű kenyér, rostos gyümölcsök, zöldségek. Egészségesebb a fogyasztása, mert ezek nevükből adódóan jóval összetettebbek, mint egyszerű társaik, emiatt lassabban emésztődnek, kevésbé gyorsan emelik a vércukorszintet. A bevitelükkel járó energianövekedés így folyamatos, hirtelen megugrás helyett lineáris tud lenni. Fentiek miatt ezeknek a fogyasztása ajánlott, főleg, ha diétázol.

Tehát fontos, hogy a lehető legtöbb energiával lássuk el a testünket a nap folyamán. Hidd el, nem attól lesz sikeres a diéta, ha elhagyod a szénhidrátot. Attól lesz sikeres, hogy figyelsz arra, milyen szénhidrátot viszel be és mennyit. Ahogy fentebb említettem, az edzéshez sem lesz erőd, ha nincs meg a megfelelő táplálékbevitel. Akkor pedig hogyan teljesíted a kihívásokat?

0 Tovább

Ezt edd edzés előtt, ha eredményt akarsz elérni!

Rostokra egyszerűen szükségünk van az emésztő rendszerünk egészséges szinten tartásához. Éppen ezért a legtöbben azt mondják, hogy olyan alacsony rosttartalmú ételeket érdemes enni edzés előtt, amik gyorsan felszívódnak.

Inkább egy kávét igyak futás előtt, vagy egy három perces lágy tojással járok jobban? Egyáltalán mit és mennyi ideig emésztünk?

  • Kávé, tea, főtt rizs → egy-két óra
  • Krumpli, banán, három perces lágytojás → két-három óra
  • Teljes kiőrlésű kenyér, rántotta → három-négy óra
  • Vörös húsok → négy-öt óra
  • Bacon, tonhal, gombák → hat-hét óra
  • Sült malac, olajos szardínia, káposzta → hét-nyolc óra

Több dologtól is függ, hogy egy adott étel mennyi időt tölt a gyomrunkban. Ha nem szeretnéd külön megterhelni a gyomrodat edzés előtt, a következő dolgokra kell figyelned!

  1. Egyél lassan és jól rágj meg minden falatot. minél jobban megrágod az ételt, az annál kevesebb időt tölt a gyomrodban!
  2. Lehetőleg ne egyél többet egyszerre 400 kalóriánál!
  3. Próbálj nem túl zsíros, „könnyű” ételeket enni! Minél „nehezebb”, amit edzés előtt eszel, annál tovább marad a gyomrodban.
  4. Kerüld a csípős és túl fűszeres ételeket!
  5. A zöldség bázisú ételek könnyebben emésztődnek, mint az állati eredetűek.
  6. De ez nem jelenti azt, hogy minden növény könnyen emészthető. A babot, káposztát és a kukoricát csak nagyon lassan dolgozza fel a szervezet.
  7. A különféle ételeket és italokat érdemes a testhőmérséklettel azonos hőmérsékleten fogyasztani. Az ennél hidegebb vagy melegebb ételeket lassabban emésztjük meg.
  8. Feküdj a jobb oldaladra! Ezzel segítheted az emésztést.
  9. A legfeljebb három órával edzés előtt és maximum két órával edzés után elfogyasztott ételeket könnyebben emészti meg a szervezet.
  10. Verseny előtt alapvető szabály: ne egyél sültet, zsíros vagy olajos ételeket, és kerüld a magas rosttartalmú táplálékokat is!
  11. Az izotóniás és egyéb sportitalok szinte átsuhannak a szervezeteden.

A magas rosttartalmú ételek minden diéta szilárd alapját képezhetik. De edzések és versenyek előtt, érdemes olyan táplálékot magunkhoz venni, ami könnyen emészthető és nem terheli le a szervezetet.

Kattintsatok IDE a további egészséges életmóddal kapcsolatos tippekhez!

0 Tovább

.

blogavatar

Lehet, hogy csak egy lépés választ el attól, hogy elérd a kitűzött célod. Lehet, hogy csak egy ruhadarabot kell lecserélned, hogy jobban mozogj. Az viszont biztos, hogy ITT megtalálsz mindent, amire a sporttal kapcsolatban szükséged van. Tanácsok, ötletek és tippek, hogy élvezet legyen a mozgás! Hogy ki segít ebben? Kropkó Péter, a tréner. Majd ő mondja, mit tegyél!