A betegség rengeteg dolognak gátat szabhat. Igen, a mozgás is közéjük tartozik. De mit csináljunk akkor, ha mégsem szeretnénk lemondani arra az időre a sportról? Lehetséges ez egyáltalán?

Ha már beépítetted a heti rutinodba a mozgást, akkor egy apró betegség is teljes mértékben felboríthatja azt. Nem szabad ilyenkor makacsnak lenni és felelőtlenül hajszolni a kitűzött célokat, hiszen a helyzeten csak ronthatunk. Így nem pár nap kihagyás lesz belőle, hanem akár több hét is. Nem szeretnéd, igaz?

Van egy különös szabály, amely segít behatárolni, hogy mely esetben megengedett egy kis futás, és mikor nem. Abban az esetben, ha a tüneteidet csak nyaktól felfelé érzed, mint megfázás, akkor egy nem túl magas intenzitású kocogás belefér. Ha nyaktól lefelé, akkor szóba sem jöhet a testmozgás. Mit tegyél ebben az esetben?

  1. Biztosítsd a megfelelő folyadékbevitelt! - ez lehet víz, tea (zöld, kamilla, hársfa, stb.).
  2. A diétát tedd félre! - nem azt jelenti, hogy csak fehér kenyeret és fánkot kell enned. Hanem vitaminokban gazdag, tápláló ételeket normál adagban.
  3. Pihenj! - ráér a takarítás, ráér a bevásárló túra és a mozizás. Irány az ágy!
  4. Ne aggódj azon, hogy mi lesz, ha nem edzel pár napig! – a tested nem fog egyből visszavonulót fújni. Sőt, a kemény munka után jót is fog tenni egy kis pihenés.

Ha ezeket nem tartod be szigorúan, akkor az immunrendszerednek amellett, hogy a betegséget le kell győzniük, egy újabb kihívást adsz, amivel meg kell birkóznia. Hajlamosabb leszel a betegség továbbterjedésére vagy egyéb vírusok elkapására is. 

Csak akkor vágj bele újra a testmozgásba, ha érzed, hogy teljesen jól vagy. És valld be magadnak, ha ez nincs így! A testednek nem tudsz hazudni. 

Ha pedig tényleg jobban vagy, fontos, hogy fokozatosan kezdj el edzeni. Hiába vagy jobban, ha az elmúlt napokban pihentél, kell a fokozatosság!